Luka nad Jihlavou odcházejí ze SVAK Jihlavsko. Polná zatím zůstává.

Luka nad Jihlavou. Autor: Juan88

V Lukách nad Jihlavou proběhlo tento týden již 25. zasedání zastupitelstva. Loucké zastupitelstvo jsem navštívil, protože z programu zasedání jsem vyčetl, že na programu budou k projednání pouze dva body: Návrh na vystoupení Luk nad Jihlavou ze SVAK a rekonstrukce koupaliště. A v Dobré adrese jsem tématem „voda“ pověřen já. Od doby, kdy jsme zjistili, že má být uzavřena polenská vodárna, nabádám na každém polenském zastupitelstvu, aby rada v čele se starostou připravila  krizové varianty (co dělat a jak se zachovat dál). Zatím jsem od vedení města dostal dvě srozumitelné odpovědi. „Není třeba stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko“ a „Nechci kopat do něčeho, co 20 let fungovalo.“ Musím se zeptat, skutečně je brod ještě daleko? Když z informací které máme, mám pocit, že potíže svazku vzrůstají a změna chování není na pořadu dne. A skutečně to fungovalo? Dnes víme, že naše sítě nejsou v nejlepším stavu a cena vody je mnohem vyšší než u obcí, které nejsou členy SVAKU. To vyvolává otázku, k čemu tedy máme svazek?

Pasivita vedení Polné ve výsledku pravděpodobně povede k tomu, že exekuční a další náklady budou platit členské obce SVAK, tedy občané měst a obcí sdružených ve SVAK v poměru vloženého majetku. Pro Polnou to znamená, (před vystoupením Luk nad Jihlavou) 17,5% celkové sumy.

Abych byl spravedlivý, tak musím dodat, že starosta města Polné navrhl členským obcím svolání mimořádné valné hromady SVAK za účelem podání informací o ekonomickém stavu SVAK. Myslím si ale, že jde o pouhé politické gesto. Když účastníci dostanou ekonomické informace, potřebují čas na to, aby si je prostudovali. Čili v tu chvíli o ničem nerozhodnou. I politické gesto je ale lepší, než absolutní pasivita.
Ještě se krátce vrátím k louckému zastupitelstvu. Já jsem byl skutečně nadšen z toho, jak probíhalo. Starosta Wölfl přednesl v krátké době velmi věcně a profesionálně situaci ve SVAK a důvody, které ho vedou k návrhu na vystoupení. V informacích ho doplnila advokátka Luk nad Jihlavou Božena Zmátlová. Následovalo asi 15 minut dotazů louckých zastupitelů a občanů, kterých přišlo asi 30. Otázky a diskuze byly věcné a bylo na ně bez zbytečných emocí jednoznačně odpovězeno. Zastupitelé potom rozhodli všemi 15 hlasy o vystoupení ze SVAK.

Poté se začal projednávat bod druhý, rekonstrukce koupaliště. Máme co závidět, Luka budou mít osvětlený bazén s možností večerního koupání, který bude  mít ohřev vody v kombinaci solárního ohřevu a tepelného čerpadla.

Ze zastupitelstva v Lukách jsem zkrátka odcházel s pocitem, že tak má fungovat samospráva.

You may also like...

2 Responses

  1. Jan Lahoda napsal:

    Projev pana starosty z Luk na polenské schůzce o vodě byl srozumitelný, věcný a nic neskrýval. Již tenkrát prohlásil, že setrvání nebo vystoupení ze SVAKU projednají a rozhodnou se v zájmu občanů. Nikoli v zájmu stranických skupin nebo v zájmu představitelů obce, ani z osobních zájmů jednotlivců. V Lukách zastupitelstvo zastupuje občany, protože mandát dostali od občanů.
    Ale jak je vidět, tak i v Polné někteří zastupitelé nestrkají před problémy alibisticky hlavu do písku. Udělají si čas, obětují peníze a zajedou na zastupitelstvo do Luk, aby své voliče, tedy nás občany, pravdivě informovali a dobře zastupovali. Lahoda

  2. Stanislav Bernard napsal:

    Konečně na těchto stránkách napsal článek o „VODĚ“ někdo jiný, než pan Mareš. Bohužel vše a nic neříkající. Jen mne napadá starý vtip:
    Chlubí se chlápek kamarádům v hospodě:“ Konečně jsem po třech letech rozvodových tahanic vysoudil na manželce mého oblíbeného pesánka. Jí zůstal ten podělaný kocour. Dům, zahrada, garáž, auto a chata zůstaly právníkům!“
    Možná, že to není zase takový vtip.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *