Čí zájmy hájit?

Na idnes.cz vyšel 7. srpna 2018 článek Radka Laudina s názvem „Hádky o vodu trvají deset let, politici dostávají statisíce za funkce“. Přečíst si ho můžete ZDE. Dotazovaný Jiří Benáček zde hovoří o protichůdnosti funkcí starosty obce a člena orgánů VAS, a. s. Přitom tyto funkce často vykonává jedna osoba, viz polenský starosta Jindřich Skočdopole. Benáček v článku říká, že „jako starostové by měli chtít co nejnižší vodné a stočné pro svoje lidi a co nejvyšší nájem. Jako zástupci firmy by naopak měli prosazovat co nejvyšší vodné a stočné a co nejnižší nájem, aby firma co nejvíc vydělala. Za koho vlastně kopou, když zastupují obě strany? Koho brání?“

S touto situací se těžko smiřujeme i my. Již v prázdninovém Polenském zpravodaji vyšel náš článek s názvem „Naše vodohospodářská vize“, ve kterém mimo jiné hovoříme i o protichůdnosti těchto funkcí. Článek je k přečtení níže.

NAŠE VODOHOSPODÁŘSKÁ VIZE

V Polné proběhla debata na téma vodohospodářství. V regionálních médiích vyšlo na toto téma rovněž několik článků. Příležitost, že se o vodě hovoří, využijeme k tomu, abychom Vás seznámili s naší vizí.

Až ve chvíli, kdy je vody nedostatek, uvědomíme si, jak je vlastně vzácná. Uvědomil si to už i stát, který uvolňuje peníze na projekty podporující zadržování vody v krajině. Ty bychom chtěli nově využít a tuto praxi podpořit.

Dalším krokem by měla být soběstačnost našeho města. Rádi bychom podpořili nové průzkumné vrty. Pokud by bylo možné získat zpět úpravnu vody, podpořili bychom to i za cenu investic do modernizace. A v případě, že to možné nebude, musí přijít na řadu řešení vlastní úpravny vody za pomoci dotací.
Abychom mohli sami rozhodovat o svých věcech, navrhujeme následně vystoupit ze SVaK Jihlavsko a na provozování naší infrastruktury vyhlásit veřejnou soutěž. Provozovat by měl ten, kdo nabídne nejlepší podmínky.

Může se stát, že na prosazení těchto myšlenek nebude po volbách dostatečná politická vůle. V takovém případě alespoň nepodpoříme, aby jeden člověk seděl jako nyní na židli starosty, kde by měl být jeho zájem bojovat za kvalitní a levnou vodu a spravené trubky a zároveň na židli v dozorčí radě Vodárenské akciové společnosti, kde by měly být jeho zájmy přesně opačné, aby firma co nejvíc vydělala na prodeji vody a měla co nejnižší náklady. Nyní se podle nás jedná o čistý střet zájmů. Dnes ve SVaK Jihlavsko držíme významnou pozici, ze které ale nic neměníme. To by se mělo také změnit.

Vystoupení ze SVaK je pro město velký krok a tak, jak má své velké výhody, má i nevýhody a rizika. Dlouho jsme chtěli vést na toto téma v zastupitelstvu diskusi a chtěli jsme, aby se město připravovalo na různá variantní řešení. Zastupitelé ve své většině ale snahy o rozpracování některých variant zamítli. S odůvodněním, že nyní je vše v pořádku. Tak my to ale nevidíme.

Za Společně pro Polnou Roman Vařejčka

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *