Ústní zpráva místostarosty Sobotky pro zastupitele o situaci ve SVAK Jihlavsko (9. 12. 2013):

Napsal: Miroslav Mareš

Na jednání zastupitelstva města Polná (9. 12.) byla dodatečně zařazena ústní zpráva místostarosty Polné Jaroslava Sobotky o situaci ve SVAK Jihlavsko (přepis z audiozáznamu):

Části, které jsou kvůli šumu na záznamu nesrozumitelné, jsou označeny takto: (…)

„Od září dostávám podklady a majly ze SVAKu o všem, co je projednáváno v předsednictvu případně další informace. Informace, které mám, jsem vám (zastupitelům) vypálil na cédéčko. Takže se tím můžete prokousat. Město Jihlava k 31. 12. 2012 vystoupilo ze SVAKu. Poslední valná hromada, která byla s Jihlavou, schválila určitý věci jako vodné a stočné. (…) V letošním roce je vodné a stočné počítáno včetně Jihlavy. Postupem času mělo dojít k vyřízení majetku (Jihlavy). Majetek města Jihlavy, který obhospodařuje SVAK, se skládá ze tří částí: jednak majetek v právu hospodaření, potom majetek, který byl vložen a majetek privatizovaný. Dělaly se od začátku roku pokusy, aby se majetek s právem hospodaření a majetek vložený Jihlavě vydal. Byly tam nějaké vzájemné neshody z hlediska toho, že Jihlava nárokovala listiny, které nebyly k nalezení.

Například před těmi dvaceti nebo deseti lety bylo (…) potrubí. Nebyl tam originál, byla tam třeba jenom kopie a takovéhle věci. Takže během toho roku se nic nedělo. Jihlava podala na Krajský úřad správní žalobu na základě které byl z rozhodnutí Krajského úřadu majetek s právem hospodaření a majetek vložený vydán. SVAK to nerozporoval, protože ten majetek Jihlavě patří. (…) Zatím ještě Jihlava nevrátila předávací protokol s majetkem, který byl vložen.

Největší problém je s majetkem, který byl přímo privatizován. Ten je potřeba ocenit. Jak SVAK, tak Jihlava to nějakým způsobem zazdili. Ocenění majetku bylo zadáno až někdy teď v říjnu. Mělo to být hotovo do konce listopadu. Ale zjistilo se, že to je náročnější, než se zdálo a bude to hotovo na konci ledna. Při předání majetku ze SVAKu na město Jihlavu se bude muset zaplatit Daň z převodu nemovitostí. Plátcem by měl být SVAK a Jihlava by to měla potom SVAKu nějakým způsobem nahradit. Byla učiněna další žaloba na Krajský úřad. Na základě této žaloby Krajský úřad rozhodl o tom, že SVAK má vyplatit Jihlavě 57 milionů plus sedm procent úroků. Odvolání není možné, přestože s tím SVAK nesouhlasí, protože si myslí, že by o takto vysokých částkách neměl úředník Krajského úřadu rozhodovat, že je to věcí soudu. SVAK provedl zápočet svých pohledávek vůči Jihlavě. To se týká splátek úvěrů na čističku odpadních vod a ještě něco co bylo v rámci Fondu soudržnosti a plus tam byly nějaké výdaje na ten nový projekt, který se nakonec nerealizoval díky liknavosti Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, který ty jednotlivé odvolávky zpracovával a dával na ně vyjádření několik let. Mezitím ty peníze propadly a když jsem si pročítal ty informace, které dostávám ze SVAKu, tak tam byla informace o tom, že Krajský soud obě dvě rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže zrušil. Když jsem se na to chtěl informovat na SVAKu, tak mi bylo řečeno, že akorát dostali tuto informaci, že to bylo zrušeno a žádné bližší připomínky k tomu nebyly. To znamená, že teď se provedl ten zápočet  a na základě toho zápočtu vyplatil SVAK Jihlavě 1,5 milionu korun.

Nevím, jak to pokračuje dál, budeme mít valnou hromadu. Už jsme dostali pozvánku na Valnou hromadu. Předběžně se počítá, že se udělá nová cena vodného a stočného, která už bude bez majetku, který byl v právu hospodaření a který byl vložen do SVAKu Jihlavou. Ale není ten majetek vypořádán úplně, protože se to ocenění zdrželo. Zatím se počítá s tím, že by se zvyšovalo vodné a stočné asi o 3,2 procenta. Až se udělá ocenění toho majetku a bude udělán návrh smlouvy na převod toho majetku, který byl přímo privatizován, bude schválen Valnou hromadou, pravděpodobně mimořádnou Valnou hromadou SVAKu. A tento majetek bude s návrhem smlouvy dán městu Jihlavě.

Protože dohoda mezi Městem a SVAKem je dosti obtížná. Jedná se, myslím, spíše o problém advokátní kanceláře, která se – můj osobní názor je, že se snaží toto stále zdržovat. Je z toho živa. Dá se očekávat, že až bude vydán majetek, který byl vložen při privatizaci, protože bez tohoto majetku není možné ani provozovat to, co je na území Jihlavy, protože tam je v (…) 70 předávacích míst. Nemohly by to provozovat dvě organizace, musela by to provozovat organizace jedna. Což je velice nepravděpodobné. Bylo děláno výběrové řízení, které dělala Jihlava a vyhrála to VASka a výběrové řízení bylo zrušeno. Z jakých důvodů – nevím. Dá se očekávat, že až bude všechno vydáno a těch předávacích míst bude přibližně asi 7, nastanou tam pravděpodobně nějaké rozdílné názory ohledně toho majetku, ale to se dá vyřešit postupně během několika – spíš let. Jedná se o to, že se bude muset udělat nové vodné a stočné. Dříve se počítalo vodné a stočné podle skutečných nákladů, které tam byly, k tomu byla nějaká z nákladů VASky, která platila nájemné. Potom se do toho započítalo nájemné obcím a režie SVAKu.

Výpočet vodného a stočného je teď dané i tím, že města a obce dostávaly dotace a na základě těch dotačních titulů je předepsáno přesně o kolik má to vodné a stočné stoupat. To znamená tam byly dost přísné velké změny směrem nahoru. Teď se provádí určité přepočítání u těch projektů, tak, aby to zvýšení vodného a stočného z hlediska smluv, které máme s Fondem životního prostředí nemuselo být takové velké.

Nevím, co k tomu ještě dodat. Teď bude Valná hromada, tak se toho dozvím víc.

Pokud se týče pana Wölfla z Luk nad Jihlavou, který poslal Kontrolnímu výboru rezignaci, tak ta rezignace se týká jeho členství v předsednictvu SVAKu. To se podává přes Kontrolní výbor a okamžikem doručení Kontrolnímu výboru SVAKu zaniká jeho předsednictví. Ale Luka jsou stále členem SVAKu a pokud nerozhodne Zastupitelstvo jinak, tak pan Wölfl bude zastupovat Luka nad Jihlavou na valné hromadě.

Jinak to rozhodnutí ve výši 57 milionů, k tomu je sankční úrok ve výši 7 procent, které vydal úředník Krajského úřadu. Podle názoru SVAKu i právníků, s kterými to bylo konzultováno, tak pokud se jedná o takovéhle peníze, tak by o tom měl rozhodovat soud, ne úředník.“

You may also like...

1 Response

  1. 17.12.2013

    […] Při projednávání uvedeného bodu dal starosta města slovo nejprve zástupci starosty Ing. Jaroslavu Sobotkovi, který je zároveň členem předsednictva SVAK, ale bez hlasovacího práva. Ten zastupitelům sdělil aktuální informace o okolnostech táhnoucího se vyrovnávání majetku mezi SVAK a městem Jihlava. Zda kromě toho, že se počítá se zdražením vody o 3,2%, něco dalšího eventuálně vyplývá ze současné situace ve SVAK Jihlavsko pro Polnou, jsme se z vystoupení místostarosty nedozvěděli. (viz též zde) […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *